vineri, 2 martie 2018

Postul Sfintelor Paști

Mi-am propus o multime de lucruri pentru postul acesta, deoarece se stie ca nu postim numai cu stomacul, ci si cu gura, urechile, ochii si cu toate madularele trupului nostru, dupa cum prea bine spune Sfantul Ioan Hrisostom:„Postești? Dovedește-mi asta prin lucrările tale. Dacă vezi un om sărman, miluiește-l. Dacă vezi că un prieten este lăudat, nu-l invidia. Nu posti doar cu gura, ci și cu ochii și urechile și picioarele și mâinile și cu toate mădularele trupului tău. Postește cu mâinile, lepădându-te de lăcomie. Postește cu picioarele, încetând să mai alergi după păcate. Postește cu ochii, disciplinându-i pe aceștia să nu mai privească la ceea ce este păcătos. Postește cu urechea, nemaiascultând vorbele deșarte și bârfele. Postește cu gura, nemaivorbind cuvinte netrebnice și critici nedrepte. Pentru că ce vom folosi dacă ne abținem de la păsări și pește, dar ne mușcăm și devorăm semenii?”.
Dar din nefericire, ne impiedicam si cadem usor in deznadejde, sau ne temem ca poate nu o sa reusim si nu mai incercam nimic.
Unii cred ca post inseamna sa te abtii de la anumite alimente. Atat. Ei bine, nu e "doar atat". Plus ca daca tii postul (in ceea ce priveste mancarea) si tu incerci sa iti desfeti pantecele cu tot felul de bunatati "de post", nu ai facut o prea mare scofala. Adica tu nu mananci lapte, oua, carne s.a.m.d., dar intre timp te delectezi cu tot felul de "minuni". Am observat si la Sfintii cuviosi: cand se foloseste termenul de "postire", se refera ca isi simplificau si mai mult stramtul lor "meniu". Si la mananstiri tot cam asa e. Fac o paranteza pentru cei care vor spune: dar ce treaba are mireanul cu calugarul? Sf. Paisie spune:„Ar trebui ca mirenii sa fie influentati de monahism si sa traiasca si ei, pe cat pot, duhovniceste”. Sfantul Ioan Scararul:„Precum ingerii sunt lumina pentru monahi, tot astfel si monahii, prin trairea lor, trebuie sa fie lumina si pilde vii pentru toti crestinii mireni.”. Clar, nu? Acum inchid paranteza. ☺️ 
Postul este un mijloc de a ne usura calea spre scopul nostru. Dumnezeu nu a dat postul ca sa il distruga pe om, ci ca sa ii dea sansa sa se apropie mai mult de el, prin infranare de la mancare, vorbe si fapte urate etc. Cel putin asa il simt eu. Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca postul ofileste dorintele pacatoase, iar Sfantul Simeon Noul Teolog spune ca postul inmoaie inimile. 
In incheiere, amintesc de Sfantul Apostol Pavel, cel care a urcat pana la al treilea Cer, care spune: „Pentru că necazul nostru de acum, uşor şi trecător, ne aduce nouă, mai presus de orice măsură, slavă veşnică covârşitoare” (2 Cor. 3, 17).
Post binecuvantat!

6 comentarii:

 1. Ce bine imi pare, Ecaterina, ca parintii tai te-au crescut in duhul fricii de Dumnezeu! Daca ai sti cat bine imi face sa vad ca inca mai sunt familii crestine! Eu va stiu de pe blogul mamei tale, dansa este o femeie crestina in adevaratul inteles al cuvantului!
  Sa va ajute Dumnezeu sa treceti cu bine postul!

  Irina, mama ortodoxa a patru copii

  RăspundețiȘtergere
 2. Frumos ai scris,ești un copil minunat!
  Să aveți o săptămână frumoasă și ușoară!
  Te pupic cu mult drag și mulțumesc de vizită!

  RăspundețiȘtergere